Mellan lönegolv och välfärdstak – håller vi på att skapa en andra klassens medborgare?

25

NOV

Arbetaren, ABF-Huset

Panelsamtal

✊ Välkommen på Arbetarens panelsamtal under Socialistiskt forum 2023. I år har vi bjudit antirasister och migrantorganisatörer för att prata om hur lönegolvet riskerar att skapa en andra klassens medborgare.

Tidöregeringen vill visa krafttag och göra verklighet av sitt program. Sedan lönegolvet för arbetskraftsinvandrare höjdes den 1 november har vardagen för många människor förvandlats till en mardröm. De senaste månaderna har arbetskraftsinvandrare från länder utanför EU i Sverige demonstrerat mot beslutet.

Nu måste arbetskraftsinvandrare - men enbart från länder utanför EU - tjäna minst 27 360 kronor. Det gäller även anställda som ansöker om förlängning på ett redan befintligt arbetstillstånd. Försörjningskravet väntas sedan höjas gradvis varje år. Den nya lagen slår framförallt mot kvinnor i bland annat städ- och restaurangbranschen. Personer som har sina barn i skolan och byggt upp sina liv i Sverige.

Regeringen i Sverige vill även införa ett tak gällande sociala förmåner för icke-europeiska invandrare så att de inte kan få flera bidrag - till exempel för barn, bostad, arbetslöshet, sjukdom och föräldraledighet. Det vill säga att arbetskraftsinvandrare inte kan få tillgång till välfärd på samma sätt som andra människor.

I det här samtalet har Arbetaren bjudit in Ufoka Eugene från Finland, som organiserat antirasistiska demonstrationer i Helsingfors. Även i Finland pågår en liknande utveckling, där arbetskraftsinvandrare behandlas som andra klassens medborgare som inte får tillgång till välfärd på samma sätt. Vad gör det med ett samhälle?

kl 13.15-14-15

Palmesalen, ABF-Huset i STHLM

I panelen

Julia Lindblom, reporter på Arbetaren Ufoka Eugene, ordförande för African Anti-Racism Society Finland Ana Surguladze, städare och talesperson för Work Permit Holders Association Pamela Otarola, migrantorganisatör på Stockholms LS

Vill du läsa mer om lönegolvet så kan du läsa alla våra analyser och intervjuer på 👇

https//www.arbetaren.se/kategori/lonegolvet/

Varmt välkommen!

Adress

ABF-Huset
Sveavägen 43
111 34 Stockholm
Sweden

Källa: https://www.facebook.com/events/279762068385030/

November

Mån
Tis
Ons
Tor
Fre
Lör
Sön
-
-
7
8
13
26
27
29