Studiecirkel en introduktion till Racial Capitalism

14

MAR

Amalthea Bokkafé, Malmö

Studiecirkel

Studiecirkel Introduktion till racial capitalism och black marxism

📚☕📚☕📚☕📚 VĂ€lkomna till en studiecirkel dĂ€r vi tar oss an spĂ€nnande texter inom det fĂ€ltet som kallas för Black radical Marxism, och dĂ€r vi undersöker begreppet/tesen Racial capitalism och implikationer kring staten, social reproduktion och inte minst motstĂ„nd. Vi har valt ut dessa texter som utgĂ„ngspunkt till samtal, och vi kommer Ă€ven att lĂ€sa en dikt vid varje tillfĂ€lle. Det viktiga Ă€r att vi diskuterar, lĂ€r oss tillsammans, utbyter lĂ€stips med mera.

Under första mötet gÄr vi igenom texterna som vi har valt ut (de kommer att skickas i förvÀg som PDF), ser till att alla har tillgÄng till texterna och funderar kring sprÄket (texterna Àr samtliga pÄ engelska).

TrÀffar sker under följande torsdagar 14 mars, 4 april, 18 april, 2 maj, 23 maj, kl 19-2030 pÄ Amalthea Bokkafé

Skicka din anmÀlan med namn, telefonnummer och email till oss pÄ amalthea.bokkafe@gmail.com eller via vÄra sociala medier. Det finns 10 platser. VÀlkommen!

UpplÀgg

14/3 En introduktion till cirkeln och temat Vi lĂ€ser Jodi Melamed “Racial capitalism”, samt Julian Go “Three tensions in the theory of racial capitalism” för att med dessa tvĂ„ korta texter fĂ„ en överblick av racial capitalisms centrala tes och de teoretiska/filosofiska problem som uppstĂ„r.

4/4 Black Marxism och Racial capitalism Cedric Robinson - Black Marxism Part 1 + Ida Danewid, Resisting Racial Capitalism, kapitel 1 A most bourgeois ambition Under denna trĂ€ff lĂ€ser vi Robinson’s teori (första delen), samt Danewid, vilket öppnar upp till en diskussion om staten som centrala aktör i relation till det som kan kallas för racial capitalist regime.

18/4 Dekoloniala perspektiv Vi lÀser Achilles Mbembe - Introduktionen i boken Necropolitics, för att diskutera kolonialism, liberala demokratier och det nutida tillstÄndet, genom möjliga kopplingar till racial capitalism och black marxism som tes och tradition.

2/5 Social reproduktion och kön Ida Danewid’s kapitel “It runs in the family” + urval frĂ„n Gargi Bhattacharyya “Rethinking racial capitalism”

23/5 MotstÄnd och framtid - Till denna trÀff tar vi med oss olika exempel pÄ hur raskapitalismen görs i Sverige idag, och diskuterar eventuella exempel pÄ motstÄnd. I bakgrunden har vi utdrag av Angela Davis samt Moten and Harney - kapitlar Planning and Policy samt Politics Surrounded frÄn deras bok The Undercommons.

Studiecirkeln görs med stöd frÄn ABF

Adress

Amalthea Bokkafé
Kristianstadsgatan 41c
Malmö
Sweden

KĂ€lla: https://www.facebook.com/events/966058948474367/