Om Gnistor

Gnistor är ett försök att samla information om vad händer bland Sveriges sociala rörelser i ett översiktligt kalendarium på webben.

Sociala medier och olika internettjänster har inte bara gjort det lättare för sociala rörelser att nå ut, utan tvärt om också bidragit till en instängningseffekt. För den som inte är aktiv på Facebook, Twitter eller Instagram kan det vara svårt att ta del av framtida möjligheter att själv engagera och organisera sig. Det vill Gnistor försöka vara en motvikt till.

Gnistor försöker bygga på öppna standarder och god tillgänglighet. Projektet är byggt i hugo och källkoden finns tillgänglig på https://github.com/gnistor-se/gnistor. Gnistor försöker ta hänsyn till besökarnas integritet och använder sig inte av någon spårningsfunktion eller “tredjepartsscript” och kräver inga kakor.

Följ Gnistor

Kalendariumet går också att prenumerera på genom RSS eller för din digitala kalender som ICS (iCal). Om du använder Mastodon, Bluesky eller Twitter kan du följa Kamratpostaren på respektive plattform (Mastodon, Bluesky, Twitter) för att få uppdateringar från Gnistor och flera andra kalendrar.

Podcasten Gnistor

Gnistor är också en mikro-podd. I varje avsnitt ställer vi några snabba frågor till en grupp eller en person som har något spännande som på gång. Avsnitten är mellan 3-6 minuter långa och går att prenumerera på via Noden, Apple Podcasts, Spotify eller RSS.

Delta, bidra och kontakt

Vill du hjälpa till eller bidra med något så kan du kontakta Gnistor på hej@gnistor.se. Webbsidan och allt innehåll finns tillgänglig på https://github.com/gnistor-se/gnistor och man är välkommen att skapa “issues” eller göra förändringsförfrågningar där.

Tycker du att de saknas något eller vill du att något tas bort så hör av dig till hej@gnistor.se så åtgärdas det skyndsamt.